Hulpmiddelen

In verschillende situaties zoals bv. in de klas, tijdens gesprekken in groep, tijdens het TV-kijken, telefoneren, fietsen, enz., zijn een CI en/of een hoorapparaat dikwijls niet voldoende om alles goed te verstaan. Daarom zijn er heel wat hulpmiddelen op de markt die de communicatie met uw kind aanzienlijk kunnen verbeteren. Deze hulpmiddelen worden vaak terugbetaald door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).
Op deze pagina willen wij u een voorstelling geven van deze hulpmiddelen aan de hand van de refertelijst van het VAPH.

1. Ringleiding

Wat is een ringleiding?

Ringleiding voor slechthorenden aanleggen - GISB

Een ringleiding is een elektrische kabel die onder de vloer ligt in bijvoorbeeld de woonkamer. Deze kabel is verbonden met een ringleidingversterker die is aangesloten op de audio-apparatuur. Als de hoorapparaatgebruiker het apparaat op de T stand zet en binnen deze ring gaat staan, zal deze het geluid van de muziekbron ongestoord kunnen horen.

De ringleiding kan worden aangesloten op de stereo-installatie, de DVD-speler, de WII, de playstation, de video en TV/decoder. Elk apparaat met een aparte audio-uitgang kan worden aangesloten, eventueel via een audio-switcher zodat men kan kiezen welke geluidsbron men aanschakelt.

In elk hoorapparaat en CI dat vandaag op de markt is, kan men een T-stand zetten (vroeger voor telefoonstand) die ook gebruikt wordt voor de FM als men met een nekloop werkt.
De ringleidingversterker is een gewone versterker die het geluid omzet in een magnetisch veld, dus niet in een geluidsbox, maar in een eenvoudige draad (meestal is één enkele soepele draad van 1.5 mm² diameter voldoende). Die draad kan, in bestaande woningen, achter de plinten of tegen het plafond gelegd worden. Deze draad is in elke elektrohandel te koop.

Ringleiding/infrarood/FM etc | Hoorwijzer

De versterker kan achter of naast de TV gezet worden. Makkelijkst is als al de apparaten samen staan in de buurt van de ringleidingversterker.

Waarom Ringleiding?

De ringleiding wordt in de huiskamer gelegd om achtergrondlawaai, echo’s en ruistoestanden weg te werken. Het geluid blijft binnen de ring nagenoeg constant. Een bijkomend voordeel is dat men het apparaat enkel op de T-stand moet zetten.


2. Trilwekker

Wekker met vibrerend accessoire onder hoofdkussen kopen | Gratis  verzending, morgen geleverd - ThuiszorgWebshop.be

Een trilwekker is een wekker met een trilfunctie. Omdat de dove/slechthorende persoon een gewone wekker vaak niet hoort,bestaan er wekkers met een trilschijf. Deze trilschijf wordt onder het hoofdkussen gelegd en begint te trillen zodra de wekker afloopt. Dikwijls is er op deze wekkers ook een lichtflitsfunctie voorzien.

3. FM Apparatuur

Wat is FM Apparatuur?

Het FM-systeem bestaat uit een zender met een microfoon (voor de spreker) en één of twee ontvangers, afhankelijk van de hoor apparatuur die gebruikt wordt. De ontvanger versterkt de geluiden die door de microfoon van de zender worden opgevangen bij het hoorapparaat. Het systeem dient om de afstand tussen spreker en hoorapparaatdrager te overbruggen, de akoestiek te verbeteren en het achtergrondlawaai te verdringen.
 
Een FM-systeem is geen hoorapparaat. Het past het gehoorverlies van het kind dus niet aan.
Een FM-systeem geeft een rechtlijnige versterking tussen de 80 – 8000Hz.

True Wireless™-apparaten

Waarom FM Apparatuur?

Personen die een hoorapparaat dragen, hebben allen, ongeacht het gehoorsverlies, problemen met spraakverstaan in lawaaiige omgeving en hebben dus zeker baat bij het gebruik van een FM-systeem. Men moet dan namelijk minder beroep doen op liplezen. Liplezen is vooral voor personen met een licht gehoorverlies moeilijk omdat zij hierin minder geoefend zijn. Liplezen is vaak ook niet evident in situaties waarbij men niet altijd een duidelijk mondbeeld heeft van de spreker, zoals bv. in de klas. Wanneer men gebruik maakt van een FM-systeem, moet men bovendien niet zoveel gemiste informatie zelf aanvullen vanuit de context, de taal en de fonetiek. Dit aanvullen is zeer inspannend en vooral ook voor kinderen moeilijk. Een FM-systeem zorgt er dan voor dat luisteren en/of deelnemen aan een gesprek meer ontspannen en vlotter kan verlopen.
Bij een gesprek met meerdere sprekers, bijvoorbeeld in een vergadering waar er steeds iemand anders aan het woord is, kun je ook een systeem gebruiken waar de zender in het midden gelegd kan worden. Er zijn zenders op de markt die het geluid van verschillende richtingen op kunnen pikken, dus je kan de zender dan gewoon midden op de tafel laten liggen.

4. Auracast

Auracast audio-sharing is een onderdeel van Bluetooth, waarbij je mededelingen op het station, vliegveld, openbare ruimtes kunt volgen. Een centrale Auracast zender kan audio uitsturen naar ontelbare ontvangers die ook Auracast ondersteunen. Zo’n speciale zender kan geïnstalleerd zijn in een openbare ruimte, maar ook in huis bijvoorbeeld. Maar ook een smartphone of tablet kan bijvoorbeeld dienen als zender. Een groot aantal luisteraars kan dan hoortoestellen ermee verbinden en zo volgen wat er gezegd wordt. De ontvanger kan via de smartphone een bericht krijgen dat er Auracast beschikbaar is waarmee verbonden kan worden, een beetje vergelijkbaar met Wi-Fi.
Het is een relatief nieuw systeem dat op dit moment (2024) nog maar voor enkele smartphones, hoortoestellen of CI’s beschikbaar is, maar is wel een beloftevolle toegevoegde waarde voor de gebruikers eens het helemaal is uitgerold.